PETRA


Efter att vi checkat in gick vi en runda i Wadi Musa, köpte ett Jordanskt SIM-kort för knappt 5 JD och fyllde på med 5 JD. 1 Dinar  = ca 9,50. 1 JD = 100 piastrar. Ett samtal inom Jordanien kostar mellan 1 -3 piastrar. Behöver detta SIM-kort när vi skall boka hotell lite senare på vår resa

Dag 1: Upp klockan halv 6 för att komma tidigt till Petra. Frukost kl. 6 och sedan med bil till Petra, köpte biljett för 2 dagar – 110 JD (ca 1 050:-) inte precis billigt.
Det var en fantastisk promenad genom den ca 2 km långa The SIQ och att sedan komma fram till den kända The TREASURY.
The Treasury
 Vi var där redan strax innan kl. 7 så det nästan inga andra där, kanske 25 turister. Vi vandrade upp till en högt belägen offerplats. Det var en tuff vandring med massor av trappsteg och en del snäva passager som Gunnel inte tyckte om eftersom det stupade rätt så långt ner, några räcken fanns det inte. Gunnel klarade dock det hela och vi kunde sedan njuta av en fantastisk utsikt över Petra.
På nervägen tog vi en annan väg och den var nog ännu vackrare och dessutom lite enklare att gå. Vi hade med oss ”lunchbox” från hotellet så vi stannade till och hade en liten picknick och bara njöt av den fantastiska omgivningen. Dessa berg har ett fantastisk färgmönster på bergsväggarna, det ena finare andra. 


Vid 11-tiden började det bli riktigt varmt och nu började gruppresorna komma in i Petra. Det var förvånansvärt mycket försäljning av souvenirer inne i Petra. Vi tog var sin dricka på ett av serveringsställena och pustade ut i värmen. Kollade sedan de tjusiga  Royal Tombs och vid 1-tiden  styrde vi kosan hem till hotellet. 

Dag 2: Upp tidigt igen och var i Petra innan kl 7. Gick den långa Siq:en.

The Siq

Igår var det tufft så vi bestämde att vi skulle ta åsna till the Monastery som är beläget högt upp på ett av bergen. Ca 40 min och 800 trappsteg. Första gången vi sitter på en åsna. Den gick elegant  uppför de branta trappstegen med stup på ena sidan.

Här har vi ridit uppför på en åsna


Det var mycket tufft, men troligen ännu tuffare att gå trappstegen. Vi fick lön för mödan när vi kom upp. Fantastisk utsikt och the Monastery var en av de finaste ”byggnaderna” i Petra. 

the Monastery

Gick ner för alla trappstegen och sedan åsna tillbaka. Hittade en skuggig plats för vår picknick. 



De två dagarna i Petra har varit fantastiska. Petra var inte vad vi föreställt oss. Naturen är minst lika fin som ”byggnaderna”.  Bergen är helt fantastiska.  Färgerna och mönsterna är helt otroliga. Det har varit tufft. Vi har gått och klättrat mycket.  Vi har varit uppe 5.30 på morgon för att starta tidigt i Petra.  Det har ”betalat” sig. Nästan inga turister tidigt på morgonen. Grupperna börjar komma vid 11-12 tiden. Det har varit en  fantastisk upplevelse att gå där nästan ensamma.   


I morgon fortsätter vi till öknen i Wadi Rum.


1 kommentar:

  1. Det måste vara fantastiska upplevelser ni får vara med om! Jätteskoj att läsa om och se bilderna!

    SvaraRadera