RUNDTUR I JORDANIEN


Det var ett tag sedan vi skrev i bloggen.  Vi har varit lite lata och också utan internet ett par dagar. En liten sammanfattning:  (Hade tänkt att lägga in bilder, men nätet här är så slött att det inte går. MEN DET GICK IDAG)

Efter 1 timme med taxi från Wadi Rum kom vi till Aqaba och checkade in på Kempinski  Hotel. Det var som att komma till en helt ny värld jämfört med vårt senaste  boende i tält och där alla måltider intogs sittande på mattor. Nu var vi på ett lyxhotell med all tänkbar lyx. En dubbelsäng av senaste snittet, ett badrum med badrockar, dusch, badkar och allt vad man kan behöva  samt en underbar altan med utsikt över Röda havet. Allt i minibaren är fritt och en stor fruktskål med bananer, vidruvor och äpplen. Gratis internet på rummet och TV med en hel mängd av kanaler. Vi hade bokat 2 nätter, men bestämde på stående fot att boka ytterligare en natt.
Vårt rum i Aqaba


Utsikt
De hade en frukostbuffé och även en middagsbuffé, som innehöll  ALLT och det var mycket gott.


Men även solen har en baksida. Vi åt en god middag i en av hotellets restauranger, The Black Pearl, med de tog betalt för vattnet 65:- !! vilket vi tyckte var lite för mycket.  All servicepersonal är i stort sett asiater. De vi talade med är från Fillippinerna.
Vi gick en runda i Aqaba, som vi inte tyckte var någon  höjdare. Mest turistaffärer.

Vi hämtade ut bilen i Aqaba och sedan började vårt äventyr på Jordaniens vägar.  Det har gått bra. Trafiken är hyfsad. Jordanien där vi har åkt består i stort sett bara av en massa berg. Vi har kört upp över topparna och sedan ner i dalarna. Vägarna slingrar sig fram utefter bergssidorna. Den ena vyn värre än den andra. Har nog aldrig sett så storslagen natur.


När vi skulle åka till Jarash beslöt vi att ta motorvägen förbi Amman i stället för mindre vägar. Trodde att det skulle gå fortare. Men ibland bedrar man sig. Vi hade ett helvete att hitta.  Det var ett jytter av vägar, vägvisarna fanns bara lite godtyckligt då o då. Vi fick stanna två gånger och fråga vägen och till sist hittade vi ut.
I Jordanien finns hur mycket historia och religion som helst. Vi har besökt ett antal borgar och andra gamla ruiner. Vi har också varit där Jesus sägs ha blivit döpt av Johannes Döpare .


På den platsen har det under århundraden byggts upp 4 kyrkor på varandra efter det att Jordanfloden har sköljt undan dem vid översvämningar. Vi fick möjlighet att doppa fötterna i Jordanfloden, som Gunnel gjorde, det var en tjej som döptes i floden av en annan tjej.


På andra sidan (ca 5 m) är den Israeliska sidan, Jordanfloden är gränsen, där fanns också ett gäng turister. Vi hade en beväpnad soldat på vår sida och det hade man även på den Israeliska sidan. Det var en intressant plats att besöka.
Andra sidan (Israel)
Idag har vi besökt Mount Nebo. På toppen finns en minnesplats med en fantastisk utsikt över norra delen av Döda havet och över det Heliga Landet. Det var här Moses fick se det Heliga Landet och det var även här han dog. De först kyrkorna byggdes här 300-talet


I lördags vandrade vi  genom ruinerna av den gamla Romerska staden som då kallades Gerasa, Jarash i dag. Först var det grekerna som var här (ca 300 BC) under Alexander den Stores tid. Sedan kom Romarna ca 65 BC och tog över makten. Jarash hade sin storhetstid under 200-talet. Under Romartiden var denna stad en av de platser som gick under benämningen Decapolis. Tack vare det torra ökenklimatet är ruinerna mycket välbehållna.

Efter det gick vi ner till byn och köpte bröd, ost, frukt (bl a meloner) och juice att ha som lunch. Vi var också inne i en delikatessaffär för kakor. Pratade  lite med ägaren som bott i Tyskland några år.Vi fick smaka en del av delikatesserna . Vi skulle köpa 4 stycken wienerbröd men han ville inte ha betalt.
På kvällen gick vi till The Lebanese House som är en mycket välkänd restaurang i Jordanien, de har serverat mer än 500 000 gäster sedan starten 1977. Förutom oss har även Kung Hussein, Kofi Annan och Richard Gere ätit där. Maten och vinet  var mycket god och notan slutade på ca 650:-

I går körde vi en runda i norra Jordanien. Vi körde från Jarash genom  Irbid till Umm Qais. Det gick alldeles utmärkt att följa skyltar genom Irbid, som är en stad med ca 600 000 invånare. För en gångs skull så hade man skyltat bra men utan dem hade vi inte hittat vägen. Väl framme i Umm Qais besökte vi  den gamla Romerska platsen som var en av städerna som ingick i Decapolis. Härifrån var utsikten fantastisk mot det av Israel ockuperade Golanhöjderna  och över Galilee sjön (Lake Tiberias). Umm Qais har numera blivit något av en pilgrimsplats för de ca 2/3 av Jordaniens invånare som härstammar från Palestina, där de kan se ut över sitt gamla hemland.

Golanbergen
Därefter åkte vi söderut genom Jordandalen och följde i princip Jordanfloden som är gränsen mot Palestina (Västbanken) som idag ockuperas av Israel. Vi stannade i en stad som heter Shuneh ash-Shamaliyyeh (tror vi) för att äta en lunch. Hittade ett ställe på trottoaren där man lagade felafel, så det tog vi tillsammans med hummus och bröd.


Jordandalen är mycket grön med massor av odlingar (oliver och citrus m.m.) och även massor med växthus som är konstruerade med bågar som är överdragna med plast, där tror vi att det växte tomater. Vi har tidigare sett massor med mindre lastbilar fullastade med tomater.
Senare vek vi av mot öster och körde till Ajlun där vi besökte den gamla borgen (Aqla’at Ar-Rabad). Borgen ligger högst upp på berget Auf (1 250 m) och byggdes mellan åren 1184 -1188 av en av Saladins generaler. Borgen utgjorde en viktig och strategisk länk mot Korsriddarnas framfart.

Idag har vi kört från Jarash till Madaba. Var inom en bergsstad  som heter Salt. Helt annorlunda än de städer vi varit i tidigare. Här var så fint, inte alls så rörigt och skräpigt som det brukar vara.

Badmode

Salt
Nu är vi i Madaba. Hotellet är hyfsat fint, men deras internet är på gränsen till inget, så slött är det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar