BEIRUT


Vi lämnade hotellet i Damaskus för att åka till buss stationen och där hoppa på en reguljär buss som gick hela vägen till Beirut. 1 timme till gränsen,  det tog längre tid att lämna den Syriska sidan än det tog att komma in i Libanon, allt gick dock bra. Det var säkert flera 1000 lastbilar i kö in till gränsstationen.Tog säkert ett par dagar att komma igenom gränsen för dom.  Det var väldigt bred buffertzon mellan Syrien och Libanon, vi körde säkert mer än 5 km, vi såg ett flertal skyttevärn utefter vägen. Efter  ytterligare ca 1 tim så var vi i Beirut. Hela färden från Damaskus till Beirut tog ca 4 timmar, således 2 timmar vid gränsen.
Här är mycket bergigt och husen ligger överallt på bergsidorna. Här är mycket grönare än på den syriska sidan. Bergen tar väl emot allt regn.  Hela vägen in till Beirut är mycket vacker med utsikt över Medelhavet och husen ligger inbäddade i grönskan på bergen.
Vårt hotell, Port View Hotel, ligger i gränsen till det gamla Beirut och med utsikt ut över en liten del av hamnen och Medelhavet.
I dag har vi varit runt i ”Gamla” Beirut, som idag är det NYA Beirut. Det är en enda stor byggarbetsplats, den ena byggnaden/skyskrapan större och finare än den andra. Det byggs fantastiska shopping centra med lyxaffärer och fina skyskrapor med privata lyxlägenheter.



Det finns en del hus kvar som visar tydliga spår efter de senaste krigen med kulhål och hål efter granater och dyligt, men de kommer säkert snart att ha jämnats med marken för att ge plats åt nya lyxhus.

Det finns mycket poliser och militärer här. Alla med skjutvapen.



Pratade med hotellets ägare om detta och jag tolkade att han var besviken på att Libanon inte satsade på ”vanliga” turister istället utan allt detta nya är i princip bara för rika människor från oljeländerna och höga politiker. Här finns massor med barer där spriten flödar (?) och eleganta restauranger, priserna är jämfört med grannländerna ganska/mycket höga i alla fall i denna delen av Beirut.
Det är väldigt få kvinnor som bär heltäckande kläder här, men det finns säkert en delområden där muslimer är mer vanligt än i Down town.
Har nog aldrig sett så många lyxbilar som kör omkring i den kaosartade trafik som råder. Här finns inga trafikregler alls!
Sitter nu på rummet med lite vin och skriver detta, går väl snart ner i lobbyn/frukostrummet där de har Wi-Fi och jobbar med bloggen. I kväll blir det nog ingen middag utan på sin höjd en Cappuccino.
Nu har vi skrivit av oss en hel del. Hoppas att det inte har blivit för tungt att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar