LIBANON


Vi har varit på utflykt till Baalbeck, som ligger i Bekaadalen. Baalbek är huvudorten för Hezbollah (The party of God). Hezbollah var en av grupperna som krigade i inbördeskriget på 70-talet.  Naturen här är vacker med mycket berg och massor av vingårdar.  På en del av bergen ligger det kvar snö. Militärer överallt och många kontroller. Men vi körde igenom alla utan att behöva stanna. Mycket trafik och alla kör som de själv vill. Vet inte om det finns några trafikregler. Verkar inte så. Det gäller bara att komma först.

I Baalbek  finns också gamla ruiner som byggdes redan år 60 f. Kr. och då som tempel. Templen är Tempel of Jupiter, Tempel of Bacchus och Tempel of Venus. Det var också en plats där karavanerna passerade utefter Sidenvägen. Sedan dess har det varit olika härskafolk som har byggt om eller ändrat det till försvarsanläggningar, allt från Romare, Mamluker till Ottomaner. Vi hade en mycket duktig guide som berättade om dessa ruiner, de stora pelarna (22 m höga och drygt 2 m i diameter) samt de enorma stenblock som utgjorde basen för dessa tempel, stenblock som väger 400 ton! Även pelare i granit som bestod att ett stycke, 8 m höga och väger 30 ton stycket. Dessa kom från Egypten. Det är ofattbart hur man för 2000 år sedan klarade av att hantera dessa kolosser.  Mer än 100 000 slavar dog under uppbyggnaden. Fem jordbävningar har förstört det mesta, den senaste år 1752, men förvånasvärt mycket som är välbehållet. Krigen har satt alla utgrävningar på vänt, så förhoppningsvis kan man någon gång i framtiden fortsätta att se vad som gömmer sig under marken.
Mycket mindre än Palmyra men mer välbevarat



Idag har vi varit på utflykt till grottorna i Jeita. Helt fantastiska grottor. Grottorna består av Upper Cave och Lower Cave. Först gick vi runt i  Upper Cave som var drygt  6 km in i berget, men vi gick bara en liten bit. Formationen på stalaktiterna och stalagmiterna var helt sagolika. Det visades en stalaktit i genomskärning som var ca 1,2 m lång och som tar ca 12000 år att bildas, ett hisnande perspektiv. I  Lower Cave åkte vi  båt runt i grottan, här var det lika fasinerande. På vintern kan man inte komma in i Lower Cave pga för mycket vatten som flödar där.


Vykort som jag fotograferat av. Fick ej fotografera i grottorna.
Dessa grottor är en av finalisterna till en tävling där folk runt hela världen skall rösta fram ”The 7 wonders of nature”, sista röstdagen är 11 nov 2011 via internet (www.jeitagrottos.com).

Sedan åkte vi till Byblos som anses var världens äldsta stad, som fortfarande är bebodd. De första bosättarna kom redan för 7000 år sedan. 300 f.Kr. var Byblos en av de viktigaste hamnstäder i östra Medelhavsregionen med bl a närheten till Egypten. Det antas även att det var i Byblos som vårt morderna alfabet kom till. Här var en mysig hamn med många restauranger. Vi hade en mysig eftermiddag och åt seafood för 80.000LL till lunch.


Nu har vi bara en dag kvar i Libanon. På söndag åker vi till Jordanien, där vi skall resa runt i 19 dagar på egen hand.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar