UTFLYKT


Idag har vi varit på utflykt hela dagen.  Vi var bara ca 15 km från den Irakiska gränsen. Det här är en mycket fattig del av landet. Många hus här i landet är inte färdigbyggda. Förklaringen är att när man har pengar bygger man så länge det går. Sen står bygget stilla tills man får pengar igen. På så sätt kan det ta både 10 och 20 år innan man har ett färdigt hus.  Många hus har en våning klar, där man bor och sedan förberett för flera våningar.
Först åkte vi ett par timmar till Dura Eropos. Detta är en bosättnin/stad från ca 300 år f.K. som har sin nord-östra gräns mot stranden av Euphrats och dess västra mur sträcker sig ca 1 km mot en stenig öken. Bland annat var detta ett viktigt stopp för Karavanerna till och från Palmyra. När Duro Eropos var som störst så fanns här ca 40 000 invånare.
Sedan vidare till ruinerna efter Mari, en viktig Mesopotanisk stad som dateras 5 000 år tillbaka. De flesta intresannta föremål som hittats finns idag i olika museerna i Damaskus, Aleppo och i Louren i Paris, bland annat ca 25 000 lertavlor. Så det var egentligen inte mycket att titta på av de ruiner som fanns kvar idag.
Tillbaka till Deir Es-Zur gjorde vi en ganska intetsägande men rofylld båttur på Euphrates på ca en halv timme. Sedan avnjöt vi en god middag på en restaurang vid flodstranden och gick sedan hem till hotellet med förmaning från vår resledare att vara försiktiga och om något skulle hända så skulle vi genast ringa honom. Men inget hände så allt är lugnt.
Det är som alltid tidiga kvällar på dessa semestrar, så klockan 8 gick alla upp på rummen och vi packade våra ryggsäckar inför morgondagens resa till Palmyra.

1 kommentar:

  1. Hej!
    Så otroligt roligt att få följa med på resan trots att jag inte är där hos er. Härligt att få läsa era fina beskrivningar av upplevelser och möten.
    Snart är ni hemma igen men med en massa fantastiska minnen i bagaget.
    Må så fint!

    Bästa hälsningar
    Pernilla Sjöholm (Vagabondrepresentanten)

    SvaraRadera