TVÅ STOPP PÅ VÄGEN


Första stoppet var i staden Hasankeyf, som ligger på stranden till Tigris. Där  bodde man länge  i uthuggna bosättningar i bergen,  som består av kalksten. Vi gick en bit upp och hade en fantastisk utsikt över byn. Denna by kommer i framtiden att vara begravt under vatten eftersom  beslut tagits om att bygga en damm och en vattenkraftsanläggning. De byar som kommer att påverkas av detta protesterar,  men kommer säkert att få vika sig.
När de första bosättarna kom dit vet man inte, men  tusentals grottor har en viss struktur som visar att man bott här ett par tusen år före Kristi födelse. Hasankeyf är en viktigt stad för vårt kulturella världsarv.
Det är hemst om dessa vackra och mycket gamla grottor läggs under vatten. 

Nästa stopp var ett gammalt kristet kloster, där det bodde ca 15 nunnor och munkar. Vi såg inga. Klostret byggdes ca år 550. Det var jättestort och väldigt vackert. Det fanns två rum, där de båda munkarna, som startade klostret är begravda. I dessa rum finns två små hål i golvet, där det fanns jord, som sades ha helande kraft. Det kommer människor från hela landet för att få hjälp. En del har en påse med sig för att ta med sig jord hem till någon som behöver hjälp. Hålen fylls hela tiden på med jord från klostrets trädgård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar